måndag 6 augusti 2012

Måndag no2

Idag har vi haft kul! Vi åkte till Orhei för att träffa barnen. Först började vi med att äta tillsammans. Det märktes att även moldaviska barn behöver mat för att leka för efter maten så steg ljudvolymen avsevärt. Även våra barn slappnade av och började leka. Kan man jaga varandra så kan man bli vänner även om man inte kan samma språk. Folke testade på pingis och Elin hittade något saxofonliknande som hon glatt spelade på. När vi sedan åkte vidare till Branesti så var det trötta och svettiga barn som snabbt somnade i bilen. Underbart med ac i bilen när det är +37 grader ute. Men när jag kommer hem är fläktar det som jag kommer sakna minst. Sova utan fläkt som dånar, köra bil utan iskall luft på knäna (jag sitter i mitten i mellansätet) och äta utan ac som låter. Tänk även att sova med täcke!! Lite hemlängtan...

Vi har ju åkt ganska många mil nu och det är ett underbart vackert land. Kuperat och öppet. Favoriter att odla är majs, solrosor och vindruvor. Det är väldigt frodigt och tydligen vattnas det inget utan växer hur mycket som helst ändå. Kanske kan förstås, hela landet är ju som ett växthus! 

När vi väl kom fram till Branesti var planen att vi skulle äta middag där men eftersom taket i köket hade börjat rasa in i fredags så fanns det ingen mat. Bara ett tomt och sönderrivet kök... Kex och vattenmelon fick duga tills vi kom hem till pasatn och korven. Daniel och Fredrik åkte dock direkt vidare till nästa projekt. "Social apartments" - en utslussningslägenhet för ungdomar från Crac. När de är redo att lämna Crac får de bo där. Första kvartalet betalas allt av Crac och sen blir det mer och mer de själva som tar ansvar för sina liv. Nu bodde det tre tjejer där somska flytta i augusti. De har jobb och klarar sig helt själva och nu letar de boende. Den ena tjejen har varit föräldralös sen hon var tolv, när hon var arton hamnade hon på Crac och nu står hon på egna ben! Underbart!!

Ikväll var det trötta föräldrar och alldeles för icke sovsugna barn...

Nu: sängen för Jenny och bastun för Daniel och Fredrik. Hatten är på.
I morgon: Ivancea
By the way...närkontakt med polisen!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar