söndag 2 januari 2011

Gott nytt år

Vi har en bra tradition i vår familj,
nyårsdagsmiddag!
Först ska man kolla på nyårskonserten
och sen ska man laga god 3-rätters!
Förrätt
Rökta laxrullader med räkor
2 hårdkokta ägg
2msk röd stenbitsrom
200g stora räkor/kräftstjärtar
2dl cream fraiche
salt, peppar
(lite hackad rödlök)
4 skivor rökt lax
sallad, gräslök till servering

Hacka ägg och blanda med rom, räkor och cream fraiche.
Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt en stund.
Lägg en klick på en skiva lax och rulla ihop lite löst.
Servera på salladsblad och toppa med lite finhackad gräslök.

Varmrätt
Ugnsbakad sej med kräfthack och pinjenötter
4 tjocka benfria bitar av sej à 150 g
salt
1/2 burk kräftstjärtar i lag. à ca 400 g
50 g
margarin eller smör
50 g
pinjenötter
1 dl hackad dill
nymalen vitpeppar
Champanjesås
1 1/2 dl
vatten
1/2 tärning hönsbuljong
1 1/2 dl matlagningsgrädde. 15%
1 msk
majsstärkelse (Maizena)
1 dl
champagne eller mousserande vin
salt
nymalen vitpeppar

Fisken
1. Salta fisken lätt runt om. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
2. Låt kräftstjärtarna rinna av och hacka dem grovt.
3. Smält smöret. Lägg i pinjenötterna och låt dem fräsa tills de får lite färg. Ta pannan från värmen. Blanda i kräftstjärtar, dill och peppar. Hit kan förberedas.
4. Sätt ugnen på 175°C.
5. Fördela kräftröran över fisken. Baka fisken mitt i ugnen ca 15 minuter.
Champagnesås
1. Koka ihop vatten, buljongtärning och grädde utan lock, ca 5 minuter.
2. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Tillsätt redningen i en fin stråle och fortsätt koka ca 5 minuter.
3. Vid servering: häll i champagnen och smaka av med salt och peppar.
Värm såsen försiktigt, nu ska den inte koka mer.
Servera fisken med pressad potatis, champagnesås och sugar snaps

Efterrätt
Chokladmousse med hallon (GI)
3 st ägg
200 g hallon
1 msk honung, eller stevia (sötningsmedel)
150 g mörk choklad, att smälta
4 msk vispgrädde
50 g mörk choklad, att hacka
Till servering
100 g hallon
2 dl grädde, vispad

1. Separera äggulor och vitor.
2. Vispa vitorna till hårt skum.
3. Blanda äggulorna med hallon och honung eller stevia i en separat bunke.
4. Hacka och smält chokladen över vattenbad.
5. Häll den smälta chokladen i hallonsmeten och vänd sedan in i äggvitorna med hjälp av en slickepott.
6. Blanda till sist in vispgrädde.
7. Varva chokladsmeten med hackad choklad i glas eller skålar.
8. Låt stå kallt minst 2 timmar.
9. Servera med vispgrädde och hallon.
(Jennys tips: låt hallonen tina ordentligt...)
De givna gästerna är:

Stina, Marcus & Einar

Elin

Hilda gled i sällskapet för ett par år sedan
och nu hör hon till nyårsdagen!

Hela familjen på golvet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar